Wat is decubitus of een doorligwonde?
Op volgende vragen geeft Katrien een antwoord:
- Wat is decubitus of doorligwonde?
- Welke plaatsen aan het lichaam zijn extra gevoelig voor decubitus of doorligwonden?
- Wanneer loop je een hoog risico op decubitus of doorligwonden?
- Hoe kan je decubitus of doorliggen voorkomen?
- Welke behandelingen passen jullie allemaal toe bij mensen met decubitus of doorligwonden?
Lees hier de antwoorden:
- Wat is decubitus of doorligwonde?
Decubitus is een wonde die ontstaat door een drukletsel, schuif- of wrijfkrachten. Vaak wordt dit ook een doorligwonde of doorliggen genoemd. De kleine bloedvaatjes die het weefsel bevoorraden met zuurstof en voedingsmiddelen worden dichtgedrukt, waardoor de huid en het weefsel langzaam afsterft. Je krijgt zo een huidletsel.
- Welke plaatsen aan het lichaam zijn extra gevoelig voor decubitus of doorligwonden?
- Stuit
- Ellebogen
- Achterhoofd
- Hielen
- Enkels
- Heupen
- Schouderblad
- Wanneer loop je een hoog risico op decubitus of doorligwonden?
Vooral mensen die bedlegerig zijn of die mobiliteitsproblemen hebben.
- Bij verblijf in een ziekenhuis, rusthuis en verzorgingsinstellingen
- Mensen die bedlegerig zijn
- Mensen met mobiliteitsstoornissen zoals rolstoelgebruikers en personen met een handicap
- Hoe kan je decubitus of doorliggen voorkomen?
Het is uiterst belangrijk om decubitus te voorkomen. Genezing is vaak een langdurig en kostelijk proces dat zeer veel ongemakken met zich mee brengt. Bovendien is het risico op infecties zeer groot waardoor de wonden levensbedreigend kunnen zijn.
Decubitus kan je voorkomen door drukverlagend te werken. Dit betekent dat je de risicozones zo weinig mogelijk probeert te belasten. Hierdoor krijgt het weefsel het nodige bloed met zuurstof en voedingsmiddelen.
Voor bedlegerige mensen betekent dit dat je wisselhoudingen aanneemt. Je gaat de het lichaam op regelmatige tijdstippen van houding veranderen, zodat de druk afneemt of wegvalt op de risicovolle plaatsen.
Rolstoelgebruikers zitten vaak lang in een rolstoel. In de eerste plaats zorgen wij voor een goed zitkussen. Ten tweede is het belangrijk om de stuit regelmatig va druk te ontlasten. Dit doe je door je regelmatig op te heffen waardoor het bloed de kans krijgt op terug te circuleren. Voor rolstoelgebruikers is het ook belangrijk om regelmatig uit hun rolstoel te komen. Dit kan je door even op je zij te gaan liggen of indien mogelijk te gaan staan in een sta-apparaat of te stappen.
- Drukverlagende matrassen
- Drukverlagende zitkussens (ROHO, Gelkussen, …)
- Hielbeschermers
- Wisselen van lichaamshoudingen
- Welke behandelingen passen jullie allemaal toe bij mensen met decubitus of doorligwonden?
Voor de behandeling van decubitus of doorligwonden is een deskundige wondzorg uiterst belangrijk.
Een eerste vereiste is een goede anamnese of diagnose. Hier word cruciale informatie verzameld zoals:
- Wat is de aard van de wonde?
- Hoe is deze ontstaan?
- De intensiteit of ernst van de wonde, welke categorie?
- Is er sprake van een infectie?
- Is de wonde droog of nat?
- Hoe ziet de wondrand er uit?
Pas nadat er een goede diagnose wordt gesteld kan er een behandeling opgestart worden die specifiek gericht is op genezing. Zo ben je zeker dat de juiste handelingen gesteld worden. In onze praktijk komen we maar al te vaak mensen tegen waar men een verkeerde behandeling heeft toegepast. Het resultaat hiervan is dat de wonde net erger wordt in plaats van geneest. Deze mensen zijn dan achteraf zo blij dat ze bij ons terecht zijn gekomen en dat uiteindelijk door onze ruime ervaring de juiste behandeling wordt toegepast, met als resultaat hiervan een snelle genezing.
Belangrijk te weten is dat de enkel de wondzorg op zich het probleem niet zal oplossen. Het geheim bestaat uit de combinatie van de juiste wondzorg met drukverlagende hulpmiddelen. En uiteraard uiterst belangrijk is ook de oorzaak weg te nemen of zoveel mogelijk te beperken, zoals eerder besproken.
Heb je vragen over decubitus, wens je een behandeling op te starten, of een nood aan expertise? Neem dan contact met Katrien Rutten 0472 73 17 60 of mail naar info@zorgplus.org