Wat is een dwarslaesie?
Lees in dit artikel:
- Wat is een dwarslaesie?
- Wat is de oorzaak van een dwarslaesie?
- Kan een dwarslaesie genezen?
- Wat zijn de gevolgen van een dwarslaesie?
- Wat is jouw advies voor mensen met een dwarslaesie?
Lees hier de antwoorden
1. Wat is een dwarslaesie?
Is een beschadiging van het ruggenmerg waarbij je zenuwbanen deels of helemaal zijn doorbroken met verlamming of functieverlies als gevolg. Een dwarslaesie wordt daarom ook wel een gebroken rug of gebroken nek genoemd. Bij een gebroken rug spreekt men over een paraplegie, en bij een gebroken nek over tetraplegie of quadriplegie.
2. Wat is de oorzaak van een dwarslaesie?
Een dwarslaesie kan meerdere oorzaken hebben. Meestal een verkeersongeluk of een sportongeluk. Ook duiken in ondiep water komt meermaals voor als oorzaak van dwarslaesie. Maar ook een onschuldige val of operatie kan een dwarslaesie veroorzaken.
- Verkeersongeluk
- Sportongeluk
- Duiken in ondiep water
- Val
- Multiple sclerose
- Hernia
- Operatie aan de nek of rug
3. Kan een dwarslaesie genezen?
Dat hangt er van af. Als het ruggenmerg beschadigd is, is dit vaak onherroepelijk. Er bestaat een onderscheid tussen een complete en incomplete dwarslaesie. Dit komt zowel voor bij paraplegie als quadriplegie of tetraplegie. Bij een complete dwarslaesie is het ruggenmerg volledig beschadigd en is er geen herstel meer mogelijk. Dit gaat gepaard met verlies aan beweging, gevoel en incontinentie. Bij een incomplete dwarslaesie is het ruggenmerg gedeeltelijk beschadigd en hangt het er vooral van af hoe ernstig de beschadiging is. Dit bepaalt de mogelijkheden tot herstel.
4. Wat zijn de gevolgen van een dwarslaesie?
Een dwarslaesie heeft zeer ingrijpende gevolgen, zowel voor de jezelf als voor jouw directe omgeving zoals partner, kinderen en familie. Deze gevolgen zijn zowel van fysische als psychische aard. Je start eerst met het verkrijgen van een functionele zithouding en het opbouwen van spierkracht. Daarna begin je met het hernemen van de dagelijkse hygiëne zoals wassen en kleden, en dagelijkse activiteiten als eten en verplaatsingen. Vaak gaat dit met heel wat ongemakken gepaard zoals:
- decubitus of doorligwonden,
- spierspasmen
- incontinentie van blaas en stoelgang
- urineweginfecties en nierproblemen
- infecties van de luchtwegen
De psychische gevolgen zijn uiteraard ook niet te onderschatten. Het is mentaal uitermate zwaar om te beseffen dat je van de ene naar de andere dag in een rolstoel verder door het leven moet. Ook je gezin, partner en kinderen moeten deze klap verwerken. Belangrijk hierbij is dat je terug op een zinvolle manier betekenis kan geven aan je leven met een handicap en dit is zeker niet gemakkelijk.
5. Wat is jouw advies voor mensen met een dwarslaesie?
Heb je een dwarslaesie, dan is een goede verzorging van essentieel belang want deze kan je levensverwachting aanzienlijk verlengen. Op dit ogenblik verzorgen wij heel wat personen met een handicap. Het is uiterst belangrijk dat je voor je verzorging met de juiste mensen werkt. Mijn echtgenoot heeft ook een dwarslaesie en ik weet dus heel goed wat deze mensen juist nodig hebben. Dit gaat over dagdagelijkse verzorging rond wassen en hygiëne, maar ook over sondes en incontinentie.
We helpen je ook met het maken van de juiste keuzes betreffende hulpmiddelen, zitkussens enz. en advies over het verkrijgen van het Persoonlijk Assistentie Budget (PAB of PVB). We je zelfs advies over waar je op een toegankelijke plaats of vakantie kan gaan en waar zelfs assistentie voorzien is. Voor een leuke en zorgeloze vakantie, wat wens je nog meer (lacht).
Heb je vragen over dwarslaesie of andere vormen van handicap en wens je graag informatie over verzorging of verpleging? Neem dan contact met Katrien Rutten 0472 73 17 60 of mail naar info@zorgplus.org